MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Gember
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Gember

Achtergrondinformatie: evenals knoflook wordt gember al sinds lange tijd zowel in de keuken als in de geneeskunde gebruikt. De wortelstok van dit kruid bevat stoffen, ‘gingerolen' genaamd, die de gember zijn smaak en geur geven.

Geneeskrachtige claims: gember lijkt een kalmerend effect te hebben op de maag, darmkrampen te verlichten en ontsteking en pijn tegen te gaan. Gember kan misselijkheid, overgeven, reisziekte en duizeligheid (inclusief vertigo) voorkomen. Gember kan tijdens de zwangerschap worden gebruikt tegen overmatig overgeven. Een aantal goed opgezette onderzoeken geven aan dat gember op effectieve wijze misselijkheid kan voorkomen en verminderen, maar uit weer andere onderzoeken blijkt dit niet.

Mogelijke bijwerkingen: gember is doorgaans niet schadelijk, hoewel sommigen een branderig gevoel krijgen wanneer ze het eten. Het kan ook maag-darmklachten veroorzaken en een onaangename smaak in de mond geven. Gember kan interacties vertonen met antistollingsmiddelen.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Echinacea

Volgende: Ginkgo

Illustraties
Tabellen
Disclaimer