MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Interacties tussen geneesmiddelen en voedingsmiddelen

Interacties tussen geneesmiddelen en voedingsmiddelen zijn veranderingen in de effecten van een geneesmiddel veroorzaakt door voedingsmiddelen (inclusief dranken) die tegelijkertijd worden geconsumeerd.

Net als voedingsmiddelen, moeten via de mond ingenomen geneesmiddelen worden geresorbeerd via de slijmvlieslaag van de maag of de dunne darm. Als gevolg hiervan kan de aanwezigheid van voedsel in het maag-darmkanaal de resorptie van een geneesmiddel doen afnemen. Vaak kunnen dergelijke interacties worden voorkomen door het geneesmiddel 1 uur vóór of 2 uur na de maaltijd in te nemen.

EEN AANTAL INTERACTIES TUSSEN GENEESMIDDELEN EN VOEDINGSMIDDELEN

geneesmiddel dat wordt beïnvloed

voedingsmiddel dat voor interactie zorgt

interactie

 

alendroninezuur elk voedingsmiddel Voedingsmiddelen, zelfs sinaasappelsap, koffie of mineraalwater, kunnen de resorptie en effectiviteit van alendroninezuur duidelijk verminderen. Alendroninezuur moet worden ingenomen met gewoon water ten minste een halfuur voordat de eerste drank of het eerste voedsel of geneesmiddel van de dag wordt gebruikt.
antistollingsmiddelen (anticoagulantia) voedingsmiddelen met een hoog vitamine-K-gehalte (zoals broccoli, spruitjes, spinazie en boerenkool) Dergelijke voedingsmiddelen kunnen de effectiviteit van antistollingsmiddelen (zoals acenocoumarol) verminderen, waardoor het risico van stolselvorming toeneemt. De inname van dergelijke voedingsmiddelen dient te worden beperkt en de dagelijks geconsumeerde hoeveelheid moet constant blijven.
bepaalde benzodiazepinen zoals triazolam)calciumantagonisten (zoals felodipine, nifedipine en nisoldipine)ciclosporineoestrogeen en orale anticonceptiemiddelenbepaalde HMG-CoA-reductaseremmers (zoals atorvastatine, lovastatine en simvastatine) grapefruitsap Grapefruitsap remt enzymen die betrokken zijn bij omzetting van geneesmiddelen en versterkt hierdoor het effect van bepaalde geneesmiddelen waarvan hier slechts een klein aantal is vermeld.
digoxine havervlokken De vezels in havervlokken en andere graanproducten kunnen, bij consumptie van grote hoeveelheden, de resorptie van digoxine belemmeren.
MAO-remmers (zoals fenelzine en tranylcypromine) voedingsmiddelen met een hoog tyraminegehalte, waaronder veel soorten kaas (zoals cheddar, blauwschimmelkaas, brie, mozzarella en Parmezaanse kaas), yoghurt, zure room, gerookt vlees (zoals worst en salami), lever, gedroogde vis, kaviaar, avocado's, bananen, gistextracten, rozijnen, zuurkool, sojasaus, tuinbonen, rode wijn, bier en cafeïnehoudende producten Als mensen die een MAO-remmer (meestal gebruikt tegen depressie) gebruiken deze voedingsmiddelen consumeren, kunnen ernstige hoofdpijn en een potentieel fatale toename van de bloeddruk (hypertensiecrisis) voorkomen. Deze voedingsmiddelen moeten worden vermeden.
tetracyclinen zoals tetracycline, doxycycline en minocycline calcium of calciumhoudende voedingsmiddelen als melk en andere zuivelproducten Deze voedingsmiddelen kunnen de resorptie verminderen van tetracycline, dat 1 uur voor of 2 uur na het eten moet worden ingenomen.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Genetische constitutie

Volgende: Interacties tussen geneesmiddelen en voedingssupplementen

Illustraties
Tabellen
Disclaimer